Wat doet een deurwaarder precies

Het kan zo zijn dat je jezelf deze vraag wel eens hebt gesteld: wat doet een deurwaarder nou eigenlijk precies? Wanneer je je dit wel eens hebt afgevraagd, is het een heel erg goed idee om verder te lezen. Door dit te doen, kun je namelijk een beter beeld krijgen van wat de taken van een deurwaarder precies zijn. Deurwaarder wordt je niet zomaar. Hiervoor moet je namelijk opgeleid worden. Deze studie is van erg groot belang. Zonder het volgen van de juiste studie is het namelijk niet mogelijk om deurwaarder te worden. 

Een deurwaarder mag beslaglegging incasseren

Het komt wel eens voor dat een persoon zijn of haar schulden niet afbetaald. Dit kan bij bedrijven voor erg veel problemen zorgen. Deze persoon krijgt vaak eerst een aantal aanmaningen. Dan wordt er vaak via een incassobureau geprobeerd om het verschuldigde bedrag terug te krijgen. Incassobureau inschakelen werkt echter niet altijd. Wanneer zelfs dit niet werkt, wordt een deurwaarder ingeschakeld. Een echte deurwaarder mag namelijk beslag leggen op de eigendommen en inkomens van een persoon met schulden. Hierdoor neemt de deurwaarder dus eigenlijk het verschuldigde bedrag zelf in. Een deurwaarder heeft dus een aantal belangrijke bevoegdheden. Over deze bevoegdheden kun je hieronder meer lezen.

deurwaarder
Een deurwaarder heeft verschillende bevoegdheden

De bevoegdheden van een deurwaarder

Niet iedereen mag zomaar deurwaarder worden. Wanneer je dit wilt worden, zul je voor de afstudeerrichting tot deurwaarder moeten kiezen. Deze studie is maar in één stad in Nederland te volgen. Daarnaast is een deurwaarder ook beëdigd door de rechtbank en benoemd door de koning. Nadat een deurwaarder dit proces heeft doorlopen, heeft hij of zij meer bevoegdheden. Denk bijvoorbeeld aan het bevel geven om de schulden af te betalen. Ook mag de deurwaarder deze spullen zelf meenemen. Een deurwaarder heeft dus eigenlijk bevoegdheden die niet veel andere groepen in Nederland hebben. 

Redenen voor de inschakeling van een deurwaarder

Een deurwaarder is dus heel erg belangrijk. Echter kiezen bedrijven er vaak liever niet voor om een deurwaarder in te schakelen. Dit is namelijk een keuze die erg veel impact heeft op bijvoorbeeld het leven van de persoon met schulden. Toch kan het voorkomen dat het echt nodig is om een deurwaarder in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer iemand zelfs na heel erg veel kansen nog steeds zijn of haar schulden niet betaald. Wanneer dit zo is, kan een bedrijf eigenlijk niets anders doen dan een deurwaarder in te schakelen om het geld terug te krijgen. Er zijn dus meerdere belangrijke redenen om een deurwaarder in te schakelen.

Het traject

Het is uiteraard niet zo dat een deurwaarder zomaar een dag mag kiezen waarop hij of zij beslag gaat leggen op de spullen van iemand met schulden. Hier gaat een uitgebreid proces aan vooraf. Tijdens dit proces worden er aanmaningen verstuurd. Ook worden bijvoorbeeld sommatie verzoeken verstuurd. Wanneer er hierop nog steeds geen antwoord komt, krijgt een deurwaarder het recht om zelf beslag te gaan leggen op de eigendommen van de persoon met schulden. Deze schulden worden dan op deze manier afbetaald. Uiteraard is dit geen leuk proces, maar wanneer iemand zelf zijn of haar schulden niet afbetaald is het wel nodig. 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *