3 Tips om van groepscoaching een succes te maken

coaching

Groepscoaching is steeds populairder aan het worden in verschillende vormen. Of het nu gaat om groepscoachingprocessen als onderdeel van programma’s voor leiderschapsontwikkeling of samenwerkingsgroepen die mensen met gemeenschappelijke problemen samenbrengen, groepscoaching biedt een intieme ruimte voor dialoog. In de wereld van vandaag heeft groepscoaching als doel om een ruimte te creëren voor individuen om in kleine groepen te praten, te dialogeren en te reflecteren. Het is de gezamenlijke ervaring van het deelnemen aan een leerproces met gelijken die gebaseerd zijn op de doelen van elke deelnemer of de gedeelde doelen van de groep. Laten we eens kijken naar de drie essentiële aspecten die alle groepscoaches moeten implementeren en kunnen helpen bij het aanmoedigen om onze eigen vaardigheden te ontwikkelen. 

1. Bepaal de doelen van de groep

Het plannen van groepsbijeenkomsten vergt oefening. Een belangrijk punt om mee te beginnen is ervoor te zorgen dat er wordt bepaald wat de specifieke doelen van de groep zijn. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gedeelde visie op het gebied van coaching en relevante activiteiten op de agenda te zetten en deze te voltooien. Bied alle groepsleden de gelegenheid om de onderdelen aan bod kunnen komen te bespreken en deel de focuskwestie of stel verwachtingen voor deelname. Dit kun je doen om de tijd te nemen om relevante artikels te lezen, video’s te bekijken, feedback te geven en plannen te maken.

2. Het creëren van groepsnormen 

Het vaststellen van groepsnormen gaat over het stellen van groepsverwachtingen en het waarborgen van een veilige ruimte voor de leden. Door middel van een groepsnorm voor open discussie te creëren, kunnen we samen aangeven wat we van de groepscoaching willen en wat er van de andere groepsleden wordt verwacht. De groepsnormen komen samen door middel van gerichte observatie, reflectie en feedback.  

3. Denk aan de groepsgrootte 

Groepsgrootte is belangrijk, dus zorg ervoor dat er genoeg mensen aanwezig zijn maar dat de groepsdynamiek niet in het gedrang komt. Vermijd te grote groepen, want dit kan het moeilijker maken om waardevolle communicatie te faciliteren. Een te grote groep kan ertoe leiden dat mensen minder bereid zijn na te denken en feedback te geven. Voor groepscoaching is het aan te raden om de groep niet groter dan 6-8 mensen te maken. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen de kans krijgt om te delen.

Wil je meer weten hoe je invulling kunt geven aan het leidinggeven van groepscoachingssessies, maak dan kennis met het Trainingsinstituut voor Trainers en Coaches TC Academy voor een persoonlijk leerplan tot professioneel coach. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *