Jezelf coachen doe je zo
Iedereen kan zichzelf prima vermaken met zijn of haar gedachten. Maar soms is er de constatering dat daden en gedachten niet stroken. Dat je niet lekker in je vel zit en er niks uit je handen komt. Hoe kun je jezelf weer op de rails krijgen? Hoe train je jezelf?
Zelf coaching doe je met 3 stappen:
- Wees eerlijk naar jezelf: wat ervaar je precies?
- Wordt bewust van je eigen proces: waar zit je?
- Maak de keuze: Wat wil je?
Een voorbeeld van zelf coaching:
- Je verdoet veel tijd op je werk aan even facebooken, chatten, nieuwssite, praatje maken met je collega, even bakje koffie doen met een andere afdeling… Je verspilt tijd.
- Je bent niet bezig met wat prioriteit heeft: dat rapport of voorstel maken zoals van je wordt verwacht. Erken wat voor jou echt belangrijk is.
- Maak een keuze er blijf erbij. Laat je collega’s weten op een respectvolle wijze wat voor jou nu prioriteit heeft en wat ze van je mogen verwachten.
Wat ervaar je precies?
Het komt binnen: een gevoel of een constatering. Neem dan even afstand: er gaat iets niet goed en neem de tijd en ruimte om het te benoemen. Zit je lekker in je vel? Voel je je onzeker? Of verkrampt? Voel je je gefrustreerd? Of match je wereldbeeld niet meer met de realiteit? Ben je ergens afgehaakt?
Waar zit je?
Je bent niet lekker bezig, anders zat je jezelf niet af te vragen wat er gaande is. Wat heb je nu op dit moment nodig: bewustwoording? Waardering? Kansen? Openheid? Zijn er dingen waarover je echt wil praten? Zaken die je wilt verifiëren of evalueren? Kortom: wat heb je nu eigenlijk nodig?
Wat wil je?
Om weer lekker bezig te gaan, moet er wat gebeuren. Je moet nu bepalen wat je gaat doen aan de situatie zoals je die zelf constateerde.
Nog een voorbeeld van zelf coaching:
- Je constateert dat het project waar je aan je werkt, totaal geen voldoening geeft. Je werkt er met tegenzin aan.
- Je ervaart dat je eigenlijk vind dat dit project helemaal niet nuttig is voor het bedrijf. Het is je opgedragen door je nieuwe manager, waar je nog niet lekker meewerkt. Wat je nodig hebt is meer inzicht in de waarde van het project zodat je er meer voldoening haalt.
- Praat met je manager. Leg uit dat je je bedenkingen hebt over het project, er daarom niet lekker aan kan werken en dat je daarom graag meer hoort over het belang van dit project.
Hoe coach je jezelf nu precies?
Je hebt een heel arsenaal aan middelen om jezelf mentaal in beweging te krijgen:
- Wat doe je nu al goed? Complimenteer jezelf! Geef jezelf waardering.
- Inspireer jezelf! Kijk om je heen: waar zie je kansen?
- Maak een helder onderscheid tussen het resultaat en je eigen prestatie. Wat heb je goed gedaan?
- Wat kun je wel en wat kun je niet beïnvloeden? Hoe kun je aangaan wat je wel kunt beïnvloeden? Ga de confrontatie aan!
- Respecteer jezelf. Wat ervaar je? Zolang je je gevoelens, ervaringen en constateringen vanuit jezelf verwoord, mag je gewoon zeggen wat er is, voor jou.
- Het is helemaal niet belangrijk of je aardig bent. Het gaat erom of je je werkt goed doet! Dit is niet afhankelijk van aardig gevonden worden.
- Welke metafoor past bij jou op dit moment? Welk beeld geeft je inspiratie?
- Ga even niet in op de inhoud. Krijg je alleen maar excuses, mitsen en maren van. Wat wil je? Hoe kom je daar? Inspireer jezelf met een beeld.
One minute coaching
In “One Minute Coaching – impact in 60 seconden” deelt Victor Mion zijn ervaringen als professioneel toptenniscoach. Hij had slechts één minuut tussen de games om zijn tennissers toe te spreken: wat moesten ze horen op dat moment om de wedstrijd te winnen? Deze coachingservaring heeft Mion verder vormgegeven tot One Minute Coaching.
Het boek zelf is net als Mion’s boodschap verbazingwekkend kort: 81 bladzijden met 30 korte op zichzelf staande hoofdstukken die lekker weglezen. Het boek is bedoeld voor leidinggevenden die dagelijks bezig zijn hun medewerkers én zichzelf te motiveren. Mion maakt gebruikt van een model van de mentale stemmingen, ontwikkeld door de Amerikaanse sportpsycholoog J.E. Loehr: In de kern zit Uitdaging, de ideale situatie. Daarom heen liggen verschillende stemmingen: Spanningen / verkrampen, Woede / frustratie, Afhaken. De grote truc is om iemand vanuit zijn of haar stemming direct in de uitdaging te krijgen.
Van herkennen naar toepassen
De eerste stap is om deze stemmingen herkennen: hoe zit je in je vel? En als One Minute Coach, zo stelt Mion, is het de uitdaging om direct de stemming in je werknemers te herkennen. De tweede stap is het toepassen van één van de vier communicatietechnieken: inspireren, complimenteren, confronteren en provoceren.
Bij degene die gecoacht wordt zijn er dan 3 fasen:
- De leidinggevende geeft openheid over wat hij of zij ziet;
- Er komt bewustwoording van de eigen stemming en het daaruit volgende gedrag.
- De keuze voor een andere mentale stemming.
En daarmee is het volgens Mion echt in 1 minuut gepiept. Hij verlengt de mentale stemming nog in typering van medewerkers: de ambitieuze en betrokken medewerker, de onzekere medewerker, de verkrampte medewerker, de gefrustreerde medewerker en de medewerker met het vertekend zelfbeeld.
Wat mij zelf zo aanspreekt aan de aanpak van Mion is de doelgerichtheid: hoe kom je zo snel mogelijk waar je wilt. Let wel: Mion geeft veel voorbeelden waarin hij duidelijk de confrontatie opzoekt met scherpe taal. ‘Heb je in de gaten dat je met je “gejamaar” het tempo uit de besprekingen haalt?’ Maar zoals hij zelf stelt aan het begin van zijn boek: ‘Elke manager moet minimaal van deze effectieve tool hebben gehoord en gelezen om voor zichzelf te beslissen One Minute Coaching verder te ontdekken en in praktijk te brengen.’
Lees meer over zelf coaching in het boek One Minute Coaching van Victor Mion.