Online coaching: waarom en hoe werkt dat?
In het digitale tijdperk waar we momenteel leven, is online coaching een logische stap in de manier waarop je in contact komt met een coach. Zeker sinds we te maken hebben met het coronavirus, is de deur uitgaan om fysiek gecoacht te worden vaak lastiger dan voorheen. Het is dan ook geen verrassing dat online coaching gigantisch aan populariteit gewonnen heeft. Maar hoe werkt het contact met een online coach, en wat zijn de voordelen van deze vorm van contact? Daarover lees je hier meer.
Hoe werkt online coaching?
Het principe is eigenlijk zeer eenvoudig. In praktisch opzicht heb je niet meer dan een computer, laptop, tablet of zelfs een telefoon nodig, die met het internet is verbonden. Vervolgens zijn er twee vormen waarin je contact kunt onderhouden met een coach. Dit kan namelijk in een beveiligde omgeving, zodat je privacy wordt gewaarborgd, of middels een chat- of mail contact. Als je een coach zoekt en wil praten over een gevoelig onderwerp, en je contact onderhoudt via een chat of via de mail, kun je ervoor kiezen om een anoniem nieuw mailadres aan te maken.
Video Call
Het kan zo zijn dat je met een nijpende situatie zit en daarom snel geholpen wil worden. De ervaring leert dat een contact via de mail soms traag kan verlopen, je bent tenslotte afhankelijk van de andere partij die de mail moet controleren, lezen en daarop reageren. Via de chat heb je dit probleem niet, want je praat dan direct met je coach. Maar als je telkens moet typen, kan dat ook meer tijd kosten dan nodig is. Daarom kan een video call in een urgente situatie een uitkomst bieden. Je ziet elkaar, dus je weet met wie je te maken hebt, en je kunt direct reageren. Bovendien kan het van grote toegevoegde waarde zijn om lichaamstaal te kunnen lezen en mimiek te kunnen gebruiken.
Voordelen van online coaching
Als je fysiek moet afspreken met een coach, komt daar een hoop bij kijken. Je hebt namelijk te maken met het afstemmen op elkaars agenda, en dat lastiger omdat je op locatie moet verschijnen en dus ook reistijd moet incalculeren. In de praktijk betekent dit dat je vaak minder contactmomenten met je coach hebt, dan wanneer je makkelijk online een afspraak in je drukke rooster kunt fitten. Zodoende zorg je ervoor dat de materie waar je mee bezig bent niet op de achtergrond verdwijnt, maar dat je snel en effectief aan de slag kan met de hulpvraag die je hebt.
Anonimiteit
De optie om een video call te gebruiken is misschien wel het meest efficiënt, maar misschien wil jij helemaal niet met je gezicht in beeld komen. Als dat het geval is, omdat je jezelf bijvoorbeeld schaamt voor je hulpvraag, is online coaching natuurlijk de perfecte uitkomst. Het contact loopt misschien iets minder direct, maar je hebt wel een omgeving waarin je helemaal eerlijk durft te zijn en je niet hoeft te schromen om te zeggen wat je op je hart hebt.
Documentatie
Een ander voordeel dat je niet moet onderschatten, is dat je alles zwart op wit hebt staan. Overleg in mails of via de chat worden bewaard, en een video call kun je vaak opnemen. Zo kun je jouw ontwikkeling op een later moment rustig terugzien wanneer dat nodig is. Maar ook als er onhebbelijkheden plaatsvinden, heb je dat op papier staan. Dat kan in een later stadium altijd handig zijn.