De voor- en nadelen van digitaal lesgeven

Voordelen van digitaal lesgeven

Digitaal lesgeven wordt tegenwoordig steeds populairder. Op basisscholen, het voortgezet onderwijs en hogescholen wordt dan ook steeds vaker de keuze gemaakt om over te stappen naar digitaal lesmateriaal. Het kan even wennen zijn, maar de meeste mensen vinden het fijn om op deze manier les te geven en te krijgen. De digitalisering van het onderwijs heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Wij zullen hier meer over vertellen. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De voordelen van digitaal lesgeven

Aansluiten op leerbehoeften

Niet iedereen heeft dezelfde leerbehoefte. Door middel van digitalisering van het onderwijs kun je de leermethode van scholieren personaliseren. Zo kan de ene persoon beter leren door theorie te lezen, maar de ander onthoudt informatie beter door bijvoorbeeld video’s te kijken.

Het is actueel

Tegenwoordig wordt in het werkveld zoveel mogelijk gedigitaliseerd. Door gebruik te maken van digitaal onderwijs zorg je ervoor dat scholieren zich goed kunnen voorbereiden op de digitale toekomst.

Het werkt eenvoudig

De meeste scholen die digitaal lesgeven doen dit door gebruik te maken van laptops of tablets. Op deze apparaten vind je alle benodigdheden op één plek. Zo krijgen de leerlingen de lesstof op hun apparaat, maar kunnen ze hierop ook huiswerk en toetsen maken.

Shauna is docent omgangskunde op een mbo. In deze video vertelt ze over haar werkweek in het onderwijs en vertelt ze hoe je zelf kwaliteitenkaarten maakt.

De nadelen van digitaal lesgeven

Nadelen van digitaal lesgeven

Veel schermtijd

De digitalisering van het onderwijs zorgt ervoor dat scholieren veel uren op de laptop of tablet aan het werk zijn. Dit zorgt ervoor dat de schermtijd op een dag een stuk hoger wordt in vergelijking met het lesgeven vanuit boeken. Te veel schermtijd kan een negatief effect hebben op het concentratievermogen.

Afhankelijk van het systeem

Wanneer je gebruik maakt van digitale middelen ben je altijd afhankelijk van het systeem. Is er een storing? Dan kan het zijn dat de les niet gegeven kan worden op de manier hoe de docent het van tevoren in gedachten had. Maar ook het apparaat kan natuurlijk kapotgaan. Het is daarom belangrijk om je goed te verzekeren. De digitale leermiddelen met Smart2Scool zijn dan bijvoorbeeld ideaal. Bij Smart2Scool ben je aan het juiste adres om jouw digitale leermiddelen te verzekeren. Daarnaast zorgt dit bedrijf ook voor snelle vervanging van kapotte apparaten.

Moeilijk te controleren

Door digitaal lesgeven loop je het risico dat scholieren andere dingen doen op hun apparaat dan de les volgen of huiswerk maken. Zo kunnen ze eenvoudig op socialmediakanalen of andere websites bezoeken die niets met de schoolopdracht te maken hebben. Het is wel mogelijk om het gebruik van enkele websites te blokkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *