Zelf rozetten maken voor je evenement 

Zelf rozetten maken voor je evenement 

Rozetten zijn prachtige decoratieve linten die je in verschillende kleuren terugziet op sportevenementen. De kleur geeft aan welke plaats er is behaald. Een beetje zoals brons, zilver en goud bij medailles en sportbekers.  Daarnaast zijn het niet alleen populaire sportprijzen maar ook als versiering doen ze het goed op schoolfeesten en culturele festivals. Een van de grote voordelen is dat je rozetten relatief makkelijk zelf kun maken in grotere oplagen. Benieuwd naar hoe je dat doet? Je leest er hier alles over! 

Je rozet ontwerpen en een concept maken 

Rozetten zien er ongeveer hetzelfde uit maar er zijn belangrijke verschillen in versieringen, die op hun beurt weer afhankelijk zijn van het evenement waarop ze worden uitgereikt. Je kunt, al dan niet, samenwerken met een ontwerper die jouw wensen omzet in een specifieke stijl, inclusief kleuren en patronen. Maar je kunt het ontwerp natuurlijk ook zelf maken! Hou altijd rekening met het doel van de gelegenheid. Is het een sportwedstrijd? Of een academische prestatie? Of gewoon een leuk feest? Nadat je een ontwerp hebt kun je beginnen met het uitzoeken van de materialen die je gaat gebruiken.   

Materialen kiezen voor je rozetten 

Voor het maken van je rozetten heb je veel keuze in materialen. Denk aan zijde, lint, satijn, fluweel of zelfs katoen. Sommige materialen hebben een luxueze uitstraling maar bedenk je wel dat deze soms moeilijker te bewerken zijn. Aangezien de meeste evenementen een thema hebben is het logisch om voor kleuren te kiezen die hier goed bij aansluiten. Maar het blijft natuurlijk helemaal jouw feestje! 

Zelf rozetten maken voor je evenement 

Rozetten op maat snijden 

In je ontwerp heb je rekening gehouden met de juiste afmetingen. Met behulp van speciale sjablonen en ander gereedschap kun je iedere rozet op precies de goede maat snijden. Voor de karakteristieke waaier van een rozet wordt het materiaal netjes gevouwen en opgebonden. Dit is veruit het lastigste om zelf te doen omdat het een heel precies klusje is. Gelukkig zijn er genoeg tutorials te vinden die je helpen om de perfecte rozet samen te stellen. 

Versieren en afwerken 

Je rozetten zijn nu bijna klaar maar je moet ze nog wel versieren. Decoraties geven deze sportprijzen net wat meer aanzien en prestige. Zo worden er traditioneel gezien vaak linten aan de rozet bevestigd. Bij feesten en festivals voeg je stoffen bloemen toe en bij ceremoniele bijeenkomsten worden er vaak insignes of knopen geplaatst. Dit kan nog best wel wat tijd in beslag nemen aangezien vrijwel al deze decoraties met hand moeten worden aangebracht. Vergeet niet om aan de achterzijde een speld of lint te bevestigen zodat de rozet makkelijk gedragen kan worden. Doe nog een laatste check wanneer je rozetten afzijn en daarna is het tijd om te stralen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *